Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

5321

Відповідно до статті 1 Закону України«Про метрологію та метрологічну діяльність» від 05.06.2014 № 1314-VIІ (далі Закон) фасований товар – призначений для продажу товар, упакований за відсутності кінцевого споживача, при цьому кількість товару в упаковці має певне значення, зазначене на упаковці, що відповідає заздалегідь вибраному номінальному значенню і яке не може бути змінене без розкривання упаковки або її видимого пошкодження.

Згідно зі статтею 23 Закону,на упаковці фасованого товару повинна бути зазначена номінальна кількість товару в одиницях маси, об’єму або іншої фізичної величини, якщо інше не передбачено нормативно-правовими актами, а у випадках, встановлених нормативно-правовими актами, – також інша інформація згідно з метрологічними вимогами до відповідних фасованих товарів.

Метрологічні вимоги до фасованих товарів, у тому числі вимоги до відхилень кількості фасованих товарів в упаковках від номінального значення встановлені Наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 05.07.2017 № 969 «Про встановлення метрологічних вимог до фасованих товарів». На будь-який фасований товар законодавством передбачені відхилення у номінальній вазі від значення вказаного виробником на упаковці.

Постановою КМУ № 1193 від 16.12.2015 затверджено Технічний Регламент щодо деяких товарів, які фасують за масою та об’ємом у готову упаковку.

Споживач має право перевірити вагу фасованого товару на відповідність маркуванню, скориставшись контрольно-вимірювальними приладами, які знаходяться у торговельному залі.

Згідно з п. 21 постанови КМУ № 833 від 15.06.2006 «Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів», суб’єкт господарювання зобов'язаний усіляко сприяти споживачеві (покупцеві) у вільному виборі товарів і додаткових послуг, на його вимогу провести перевірку якості, безпеки, комплектності, міри, ваги та ціни товарів з наданням йому контрольно-вимірювальних приладів, документів, які підтверджують якість, безпеку, ціну товарів.

Ваги та гирі, які використовуються для здійснення торговельно-комерційних операцій повинні мати повірочне тавро або свідоцтво про повірку, відповідати вимогам Закону, Технічного регламенту щодо неавтоматичних зважувальних приладів, ДСТУ OIML R 111-1:2008 «Гирі класів точності E1, E2, F1, F2, M1, M1-2, M2, M2-3 І M3. Частина 1. Загальні технічні вимоги та методи випробування».

У разі виявлення невідповідної інформації, заявленої виробником на маркуванні, споживач має право звернутися зі скаргою до Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

сайт зроблено в adgrafics