Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

5312

Незабаром прийде літо, а це пора спустошливої активності такого шкідника як американський білий метелик. Мабуть, кожен бачив ці нещасні дерева та кущі, що їх американський метелик перетворив на суцільні кокони павутини. Якщо вчасно не допомогти рослині, окупованій білим американським метеликом, вона зможе загинути.

Американський білий метелик (Hyphantria cunea Drury) належить до об’єктів внутрішнього карантину. Це типовий поліфаг, у меню якого входить близько 300 видів плодово-ягідних, дерево-чагарникових порід, а також трав’янисті рослини. Не обходить стороною яблуню, грушу, сливу, вишню, черешню, айву, горобину, волоський горіх, бузину, липу, вербу та інші листяні породи. Але улюбленими є клен і шовковиця. Попри карантинний статус метелик досить широко розповсюджений в Україні.

В нашому регіоні шкідник розвивається в ІІ поколіннях. Перші метелики з’являються, зазвичай, на початку травня, але може бути і значно раніше. Літають вони 25-30 днів вечорами та вночі. Тіло метелика вкрите густими білими волосками. Оскільки імаго не потребує додаткового живлення, то відразу після вильоту і парування самиці розпочинають відкладати яйця. Одна самиця може відкласти до 1500 яєць, головним чином, на нижню поверхню листків, частіше по периферії крони дерева. Розвиток яєць залежить від температури і триває 6-15 днів. Відроджені гусені скелетують листя дерев, оповиваючи гілки павутиною, що призводить до порушення обмінних процесів у рослинах та їхнього послаблення. Знижується урожайність, захисна, декоративна та естетична функції насаджень. Гусінь живиться в середньому протягом 45 днів, а потім заляльковується. На розвиток лялечки потрібно до 14 діб. Літ метеликів другого покоління починається в другій половині липня – серпні. Метелики цього покоління відкладають до 2300 яєць. Гусениці, які завершили розвиток заляльковуються і залишаються до весни наступного року. Зимує шкідник у стадії лялечки на штамбах дерев, у тріщинах кори, опалому листі, ґрунті, ящиках.

Щоб запобігти поширенню американського білого метелика, необхідно максимально знищувати гусінь, шляхом зрізання гілок разом з павутинними гніздами шкідника та їх спалюванням. На уражених деревах видаляють мертву кору, стовбури обмазують вапном. На присадибних ділянках застосовують ловильні пояси із картону чи гофрованого паперу, який перед заляльковуванням гусені знімають і спалюють.

Дбаймо про довкілля разом!!!

сайт зроблено в adgrafics