Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

5311

Однією з головних умов під час експорту рослин та рослинної продукції є виконання фітосанітарних вимог та правил кожної окремої країни-імпортера. Порушення цих вимог веде до отримання нотифікаційних повідомлень, а в окремих випадках заборону торгівлі між країнами-партнерами.

Як підтвердження виконання фітосанітарних вимог та відсутність регульованих шкідливих організмів суб’єкту господарювання видається фітосанітарний сертифікат встановленого зразка, який засвідчується печаткою та підписом фітосанітарного інспектора.

Особливу увагу рекомендуємо звернути на вимоги країн Євразійського Економічного Союзу, ЄС, КНР, Індонезії та Туреччини – діє вимога стосовно ввезення об’єктів регулювання з місць виробництва та виробничих ділянок, вільних від регульованих шкідливих організмів. Вимоги країн світу розміщені на офіційному сайті Держпродспоживслужби за посиланням https://dpss.gov.ua/fitosanitariya-kontrol-u-sferi-nasinnictva-ta-rozsadnictva/fitosanitarni-vimogi-krayin.

Так, до прикладу, на сьогодні діють рішення Ради Євразійської економічної комісії:

- № 157 від 30.11.2016 «Про затвердження Єдиних карантинних фітосанітарних вимог, які висуваються до підкарантинної продукції та під-карантинних об’єктів на митному кордоні та на митній території Євразійського економічного союзу»;

- № 158 «Про затвердження єдиного переліку карантинних об’єктів Євразійського економічного союзу»;

- № 159 «Про затвердження Єдиних правил і норм забезпечення карантину рослин на митній території Євразійського економічного союзу», які розміщено на офіційному сайті Держпродспоживслужби.

Експорт зернових до Кенії здійснювати відповідно до вимог республіки з виробничих ділянок, вільних від певних організмів, зокрема індійської сажки пшениці, стеблової сажки, нематоди пшеничної.

Також для суб’єктів господарювання, які планують здійснювати експорт деревини хвойних порід, необхідно чітко дотримуватись фітосанітарних вимог Турецької Республіки.

Суб’єктам ЗЕД, які бажають експортувати до Китаю зерно ячменю, сої чи кукурудзи, необхідно забезпечити виконання ряду фітосанітарних вимог, визначених у Протоколах фітосанітарних та інспекційних вимог, які були підписані між Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину Китайської Народної Республіки та Міністерством аграрної політики та продовольства України.

Отже, принагідно нагадуємо, що відповідно до міжнародних договорів, національного законодавства та фітосанітарних вимог країн-партнерів України, до фітосанітарних заходів належать обстеження, встановлення статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від шкідливих організмів, вимоги та інше.

Всю актуальну інформацію про фітосанітарні вимоги країн світу можна переглянути на сайтах Секретаріату Міжнародної конвенції із захисту рослин (ІРРС), Європейської організації із захисту рослин (ЕРРО), НОКЗР конкретних країн, а також на сайті Держпродспоживслужби), також консультації можуть надати спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

До уваги суб’єктів ЗЕД!З метою недопущення отримання нотифікаційних повідомлень, ще раз наголошуємо на необхідності проходження фітосанітарного контролю та отримання фітосанітарних сертифікатів на продукцію рослинного походження, яка експортується.

сайт зроблено в adgrafics