Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

5305

З початком теплих сонячних днів настає сезон активності кліщів. Зустрічаються кліщі не лише в лісі, скверах чи парках, а й на будь-якому газоні, кущах та високій траві. 

Небезпечний не стільки сам кліщ, скільки ті хвороби, які він може переносити і передавати людині при укусі. Це кліщовий енцефаліт, бореліоз (хвороба Лайма) та інші.

При даних захворюваннях уражається центральна і периферична нервова система, серце, суглоби. При відсутності лікування ці захворювання можуть призвести до неврологічних і інших ускладнень.

Щоб запобігти укусу кліща необхідно:

  1. Для прогулянок на природі покривайте голову головним убором і одягайте світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – аби легше було помітити кліщів.
  2. Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе і своїх супутників, аби виявити кліщів. Повторіть огляд вдома. Особливо ретельно обстежте ділянки тіла, покриті волоссям.
  3. Місце для відпочинку на природі звільніть від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.
  4. Повернувшись додому, відразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перекочувавши з одягу.
  5. Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні ефективні засоби – аерозолі, які відлякують кліщів.

Якщо кліщ все-таки вчепився, краще звернутись до закладу охорони здоров’я для його видалення.

Основне завдання після укусу – спостерігати за своїм станом здоров'я (щоденно проводити вимірювання температури тіла, спостерігати за місцем укусу/присмоктування кліща).

При появі ознак лихоманки та почервоніння на шкірі – НЕГАЙНО зверніться до лікаря! 

Бережіть себе і будьте здорові!

сайт зроблено в adgrafics