Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

5272

01 квітня 2024 року реагуючи на офіційне звернення ПП «Аграрна компанія 2004», спеціаліст Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області здійснив виїзд на поля вищеозначеного агроформування для здійснення моніторингу стану перезимівлі насінділянок озимих культур, урожай з яких планується до реалізації.

Разом з головним агроном з насінництва суб’єкта господарювання проведено обстеження 17 насінділянок озимої пшениці сортів:

- Абсалон, Ахім, Авеню, ЛГ Анері, РЖТ ДЕПОТ, БГ Дуріамо 2С, ЛГ КЕРАМІК, Леммі, ЛІНУС, РЖТ РЕФОРМ, Су Манголд, Турандот, ФАУСТУС, ХАЙМАРС;

- озимого ячменю сортів Каліфорнія та Люсьєн;

- озимого ріпаку сорту Бенефіт.

Всі оглянуті локації мають добрий стан та оптимальну густоту стояння рослин, зафіксовано гарну розвиненість кореневої системи, відсутність хвороб, що вказує на достатнє забезпечення макро- та мікроелементами, якісну систему догляду.

5273

В ході моніторингу обговорювались причини, що впливають на вдалу перезимівлю сільськогосподарських культур. На перше місце було поставлено роботу селекціонерів, які виводять більш морозостійкі сорти та гібриди, що актуально в останні роки для України, коли снігу випадає мало й тому існує загроза промерзання ґрунту на глибині залягання вузла кущення на температуру, що перевищує критичну для даної культури.

Крім того, розглядались питання щодо значення агротехнічних прийомів, таких як висів насіння в оптимальні строки (тому, що рання сівба приводить до переростання, а пізня до недорозвинення рослин), дотримання рекомендованих норм посіву, використання коткування, снігозатримання, збалансованої системи удобрення. Наприклад, належна кількість в ґрунті фосфору та калію, забезпечує правильний розвиток, ріст, накопичення цукрів і подальше проходження процесу загартовування озимини.

5274

Також підіймалисяпитання доведення насіннєвого матеріалу до посівних кондицій, сертифікації насіння згідно з чинних норм законодавства України та ОЕСР та ведення насінницької документації.

На завершення об’їзду присутні дійшли спільного висновку про те, що потенційно негативним наслідкам несприятливої зимової погоди можна запобігти або виправити продуманими й добре спланованими кроками, які мають враховувати і досягнення сучасної сільського господарської науки, і багаторічний агрономічний досвід українських хліборобів.

сайт зроблено в adgrafics