Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

5068

Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, на виконання доручення віцепрем’єр-міністра України від 24.04.2017 № 15450/1/1-17 та з метою попередження фактів порушень державної дисципліни цін, продовжує моніторинг застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, які беруть участь в Урядовій програмі «Доступні ліки».

За 2023 рік фахівцями сектору контролю за регульованими цінами управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами проаналізовано 49,6 тис. цін на лікарські засоби, які підлягають реімбурсації з питань дотримання вимог законодавства у сфері ціноутворення. Щомісяця опрацьовувалась інформація отримана від 20 до 64 аптечних закладів області.

Зокрема, аналізувались граничні оптово-відпускні, закупівельні та фактичні роздрібні ціни, а також розміри застосованих торговельних (роздрібних) надбавок на лікарські засоби, які увійшли до програми «Доступні ліки». 

Наразі діє державне регулювання цін на лікарські засоби, вартість яких підлягає реімбурсації,шляхом встановлення граничної постачальницько-збутової надбавки в розмірі 10 %, що нараховуються до оптово-відпускної ціни з урахуванням податків, та граничної торговельної (роздрібної) надбавки в розмірі 15 %, що нараховуються до закупівельної ціни з урахуванням податків.

В ході проведеної роботи порушень законодавства щодо формування, встановлення та застосування суб’єктами господарювання державних регульованих цін на лікарські засоби, які підлягають реімбурсації, не встановлено.

Нагадуємо споживачам, що завдяки програмі державних гарантій медичного обслуговування населення «Доступні ліки» українці мають змогу отримувати ліки безоплатно або з невеликою доплатою в будь-якій аптеці країни, яка має договір з НСЗУ.

До переліку лікарських засобів, які підлягають реімбурсаціїза програмою «Доступні ліки» включені лікарські засоби, що застосовуються при лікуванні серцево-судинних захворювань, цукрового та нецукрового діабету, хронічних захворювань нижніх дихальних шляхів, розладів психіки та поведінки, епілепсії, хвороби Паркінсона, а також імуносупресивні препарати для людей в посттрансплантаційному періоді.

Також, завдяки запровадженню з жовтня 2023 року програми реімбурсації медичних виробів, пацієнти з діабетом І типу можуть отримувати тест-смужки для визначення рівня глюкози в крові.

Рекомендуємо громадянам, які використовують лікарські засоби з даних категорій, переглянути реєстри за посиланням.

сайт зроблено в adgrafics