Телефон гарячої лінії: (0382) 650734
Телефон гарячої лінії Держпродспоживслужби: (044) 3647780, (050) 2300428

but vs

but up

but zs

ses1

ZG

Додаток до листа банер

Scrbanhot 1

 

4069

Хмельницька регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби повідомляє, що вимірювання якості освітленості потрібно здійснювати на підприємствах, на робочих місцях, у школах та дошкільних організаціях, у виробничих процесах, де сировина, матеріали або робота обладнання залежать від цього параметра, при вирощуванні культурних тепличних рослин. Такі виміри будуть дуже корисні й в побуті, наприклад, при організації письмового столу дитині або вирощуванні кімнатних рослин.

Вже давно відомо, що недолік або навпаки надлишок освітленості безпосередньо впливає на працездатність працівників, призводить до їх швидкої втоми. Діти при неправильному освітленні швидше втрачають концентрацію під час уроків чи інших заняттях.

Велике значення має правильно підібрана освітленість. Якщо її підібрати неправильно, то швидше втрачається зір, виникають інші ускладнення зі здоров'ям. Для цього використовується спеціальний прилад, який має назву – люксметр. Саме цим приладом проводиться вимірювання освітленості. Основні параметри  при здійсненні замірів:

  • величина освітленості (природне, суміщене, штучне);
  • яскравість;
  • коефіцієнт пульсації світла.

Робота детектора люксметра нагадує за принципом сонячні електричні панелі. У датчику приладу знаходиться напівпровідник, здатний перетворювати потік фотонів світла в електричний струм. Чим інтенсивніший потік, тим більший струм виробляється, тут спостерігається прямо пропорційна залежність. Щоб пристрій міг працювати виключно зі спектром видимого світла, на датчику встановлюється ультрафіолетовий фільтр. Сам по собі люксметр може реєструвати всі три вищевказані типи характеристик, проте є прилади, які надають можливість визначати тільки ступінь освітленості та величину яскравості. 

Самі виміри освітленості проводяться таким чином:

  1. Включаємо прилад, перевівши його у відповідний режим роботи.
  2. Маємо його на поверхні у бік джерела світла.
  3. Активуємо виміри.
  4. Отримуємо на дисплеї пристрою значення у люксах.

Датчик люксметра сумуватиме всі джерела світла, що потрапляють на цю поверхню. Показ приладу ви порівнюєте з наявними нормами або рекомендаціями. Так, для письмового столу рівень освітленості має бути близько 500 Лк, для комп'ютерного столу близько 400 Лк, а майстерень, робочих місць і бібліотек – 300 Лк.

Яскравість

Під яскравістю слід розуміти величину інтенсивності відбиття світла від конкретної поверхні. Ця поверхня може складатися з різних матеріалів, тому яскравість відбитого світла буде відрізнятися. Вимірюється ця величина в Канделах на квадратний метр (Кд/м²). Відомо, що недостатня або надмірна яскравість знижуватиме продуктивність працівників та концентрацію. Тому цей параметр також важливий.

Коефіцієнт світлової пульсації

Коефіцієнт пульсації передбачає розрахунок величини нерівномірності відображення чи попадання світлового потоку. Ця величина розраховується у відсотках. У пульсації може спостерігатися рівномірна частота, а може змінна, тому усередненим варіантом будуть результати у відсотковому співвідношенні.

При рівномірній пульсації з частотою близько 300 Гц у людини порушуються біоритми, що згубно позначається на його працездатності, настрої та здоров'я. Саме для цього і потрібен вимір цієї характеристики.

Процедура розрахунку коефіцієнта пульсації проводиться таким чином:

  • активується люксметр і переводиться на потрібний режим роботи;
  • прилад розташовується на поверхні датчиком до джерел світла;
  • проводиться замір, результат на дисплеї висвічується у відсотках.

Якщо на цей параметр потрібно перевірити монітор, то люксметр підноситься прямо до нього. Трактування результатів слід звіряти з наявними нормами. Наприклад, у зонах очікування, туалетах та інших подібних приміщеннях допускається величина коефіцієнта до 20 %. Для офісних будинків до 15 %, у житлових будинках правильним вважається значення 10 %, а на робочих місцях оптимальним вважається величина 5 %.

Хмельницька регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби відповідно до сфери акредитації проводить заміри освітлення приміщення за для встановлення та покращення умов на підприємствах, установах, організаціях, та приватних кабінетах.

сайт зроблено в adgrafics